Powered By Blogger

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ - ΝΥΜΦΗ ΤΟΥ ΛΥΒΙΚΟΥ

ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΣ ΓΗ ΤΗΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2010 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ως Δημότες του Δήμου Μακρύ Γιαλού διαμαρτυρόμαστε για τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες , έωλες και διχαστικές παρεμβάσεις , που ξεκίνησαν από ανθρώπους ως επί το πλείστον μη δημότες, που έχουν σαν στόχο το διαμελισμό του Δήμου και τη δημιουργία προβλημάτων στην περιοχή. Πρέπει να δοθεί η απαιτούμενη απάντηση σ΄ αυτούς, που παρά την εκφρασμένη άποψη της Περιφέρειας για την ακυρότητα των τοπικών δημοψηφισμάτων στις 27 Ιουνίου 2010, συνεχίζουν να προκαλούν με την ανακοίνωση για δημοψήφισμα και στο Σταυροχώρι στις 8 Αυγούστου. Αυτό αποφασίστηκε μέσα από λαϊκή Συνέλευση στις Λιθίνες…. που δεν είχε ανακοινωθεί. Γιατί δεν την κάνανε στο Σταυροχώρι ως στοιχειωδώς όφειλαν, ώστε να ακούσουν τις πραγματικές φωνές της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων; Είναι πρωτόγνωρο να αποφασίζουν στις Λιθίνες για το Σταυροχώρι εν αγνοία των Σταυροχωριανών και μάλιστα χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως έπρεπε, αφού δεν υπάρχει τοπικό Συμβούλιο. Τέτοιες διαδικασίες σίγουρα γελοιοποιούν αυτούς που τις κάνουν ή τις στηρίζουν και υποτιμούν συγχρόνως τη νοημοσύνη όλων των υπολοίπων που:

Αγαπούν την περιοχή και θέλουν ένα Δήμο ενωμένο και όχι μοιρασμένο στα δύο, με τη συνοχή που μέχρι τώρα είχαμε. Αν η Σητεία αγαπούσε το Δήμο Μακρύ Γιαλού, δεν θα έφθανε ποτέ σε αυτό το οξύμωρο σημείο, να προσπαθεί με κάθε τρόπο, κινητοποιώντας όλους τους φορείς για να τεμαχίσει κυριολεκτικά δημότες και Δήμο, στοχεύοντας στην προσάρτηση κάποιων Δημοτικών διαμερισμάτων στο Δήμο Σητείας.

Από το Δεκέμβριο συμμετείχαν ή συναινούσαν σε όλες τις διαδικασίες διαβούλευσης για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», που έγιναν άψογα από την Δημοτική Αρχή, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να ακουστούν όλες οι απόψεις μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια. Μετά από πέντε μηνών διαβουλεύσεις πάρθηκε η απόφαση για συνένωση με το Δήμο Ιεράπετρας. Στις μέχρι τότε διαδικασίες ούτε ένας δημοτικός σύμβουλος, ούτε ένας τοπικός σύμβουλος, ούτε ένας δημότης δεν έβαλε θέμα συνένωσης με το Δήμο Σητείας. Εσκεμμένα κάποιοι ήθελαν να παραπλανήσουν σημειώνοντας ότι στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση ήταν 8-5. Όμως οκτώ(8) ψήφισαν να συνενωθούν με το Δήμο Ιεράπετρας, τέσσερις (4) να μείνει αυτόνομος ο Δήμος και ένας (1) να γίνει δημοψήφισμα. Ούτε ένας δεν ψήφισε υπέρ της συνένωσης με το Δήμο Σητείας παρά το ότι υπήρχε τέτοια εναλλακτική πρόταση.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Μακρύ Γιαλού σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του, που προηγήθηκε την Πέμπτη 29 Απριλίου με θέμα τον τότε χωροταξικό σχεδιασμό, που προέβλεπε η διοικητική μεταρρύθμιση για το Δήμο Μακρύ Γιαλού, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

«Μετά την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση, του χωροταξικού σχεδιασμού της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, ο οποίος προβλέπει την κατάργηση του Δήμου Μακρύ Γιαλού και τη συνένωσή του με το Δήμο Σητείας, διατυπώνουμε την έντονη διαφωνία μας για το συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος θίγει το μέλλον του τόπου μας,…. Εάν η πρότασή μας , που είναι απόλυτα τεκμηριωμένη, δεν γίνει αποδεκτή από το Αρμόδιο Υπουργείο, τότε τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι Πολίτες του Δήμου Μακρύ Γιαλού, οι οποίοι θα πάρουν θέση μέσα από Λαϊκή Συνέλευση, για την τύχη του τόπου τους».

Είναι ή δεν είναι ξεκάθαρη η ομόφωνη θέση όλων των δημοτικών συμβούλων; Ποιοι δημοτικοί σύμβουλοι έκαναν αλλαγή πλεύσης την τελευταία στιγμή, χωρίς μέχρι τότε να έχουν αντίθετη άποψη; Γιατί ενώ ήσαν παρόντες σε όλες τις διαδικασίες, αυτοί και κάποιοι από τα τοπικά συμβούλια δεν εξέφρασαν τις απόψεις των οποίων τώρα είναι υπέρμαχοι; Αυτοί είναι σίγουρα οι ηθικοί αυτουργοί της κατάστασης αυτής.

• Αλήθεια που ήταν τότε οι φορείς και οι επώνυμοι της καταργηθείσας εκ των πραγμάτων επαρχίας Σητείας, που τώρα κόπτονται για την «ενιαία, αδιαίρετη γεωγραφική, ιστορική, πολιτιστική, λειτουργική ,διοικητική και οικονομική ενότητα» της ευρύτερης περιοχής;

• Που ήταν οι ίδιοι που τώρα νοιάζονται για «τον διαμελισμό της ενότητας, που διασπά τον ανθρωπογεωγραφικό της ιστό, τεμαχίζει την οικονομική και κοινωνική της συνοχή», όταν με τις εκ των υστέρων ενέργειές τους συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλουν σ’ αυτό;

• Που ήταν ο Ο.Α.Σ. και οι υπόλοιποι φορείς και επώνυμοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της «οικονομικής και κοινωνικής ενότητας» και γιατί δεν ξεσηκώθηκαν με τον ίδιο τρόπο , όταν τα τελευταία τριάντα χρόνια ,παρά την πρωτοκαθεδρία της επαρχίας σε δύναμη πολιτικών στελεχών, δεν έγινε (δεν έχει παραδοθεί) ούτε ένα χιλιόμετρο του νότιου ή του βόρειου ή του κάθετου οδικού άξονα, με αποτέλεσμα να είναι παραγκωνισμένη και απομονωμένη; Που ήταν η παρουσία τους στην περίπτωση του Αθερινόλακου; Πήρε ο Δήμος Μακρύ Γιαλού αντισταθμιστικά; Aυτήν την ενότητα θέλετε, για να συνεχίσει ο παραγκωνισμός της περιοχής;

• Που ήταν τόσο καιρό επώνυμα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α & Β βαθμού, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της περιοχής, που τελευταία είναι λαλίστατοι, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Δημάρχου του Δήμου Μακρύ Γιαλού, που ο Δήμος έκανε αγώνα για να είναι ανεξάρτητος με εκφρασμένη ομόφωνη άποψη κατά της συνένωσης με το Δήμο Σητείας; Τότε δεν αγαπούσαν το Δήμο Μακρύ Γιαλού και τον αγαπούν τώρα;

ΠΟΥ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΑΚΥΡΑ ΤΟΠΙΚΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΧΤΗΚΑΝ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕ ΠΛΗΜΜΕΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Ή ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ;

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΩΣΤΑ , ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ Η ΣΩΣΤΗ ΖΥΜΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (ΟΧΙ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ) ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΠΕΥΚΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΤΑΛΟ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ ΣΤΑ ΔΥΟ Η ΣΤΑ ΤΡΙΑ ; ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΣΤΕ;

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ Ή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΥΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ Ή ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.(ΠΗΓΗ ΑΔΙΑΒΑΤΟΥ, ΦΡΑΓΜΑ ΜΑΡΟΥΛΑ, ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ- ΥΔΡΕΥΤΙΚΑ-ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ κ.λ.π.). ΑΥΤΟΙ, ΠΟΥ ΕΝΩ ΤΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΡΟΥΝ ΔΙΑΛΥΤΙΚΑ, ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΧΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ , ΩΡΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΟΥΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ , ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ , ΟΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΓΚΑΙΡΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΠΟ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ; (ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΒΕΒΑΙΑ ΒΟΛΕΥΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΤΑ).

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΕΥΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΝΥΦΗ (ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ ) ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΤΕΙΑ, ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΝΟΜΙΚΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΘΕΜΕΛΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ 3463/2006 ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΣΗΜΑΣΙΑΣ , ΑΦΟΥ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΤΑΝ ΣΑΦΗΣ :«…. η σχετική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 4 του Ν. 3463/06 δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής αφού καθίσταται ανενεργής». ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΓΝΟΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ,ΤΕΔΚ,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;

Οι εκ των υστέρων παρεμβάσεις, αγνοώντας αποφάσεις δύο λαϊκών συνελεύσεων ,πέντε δημοτικών Συμβουλίων, της Τ.Ε.Δ.Κ με προκλητική κορύφωση τη διενέργεια άτυπων –άκυρων δημοψηφισμάτων , καταδεικνύουν έναν απαράδεκτο πανικό με μοναδικό σκοπό να δικαιολογήσουν την απουσία τους από την περιοχή μέχρι την δημοκρατικότατη καθοριστική απόφαση.

Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουν ότι το κέντρο του κόσμου δεν είναι ούτε η Σητεία, ούτε η Ιεράπετρα, ούτε τα στενά προσωπικά συμφέροντα κάποιων , που κάνουν τους ταγούς ή κάποιων που προσπαθούν δίκην κοινωνικού επιβητορισμού , να επιβάλουν τις θέσεις τους, για να έχουν άλλοθι για την ελλειμματική τους συμπεριφορά και παρουσία. Τα αστεία και οι αστειότητες κάποτε τελειώνουν.

ΤΩΡΑ ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ.

Καταλαβαίνουμε βέβαια τους συναισθηματικούς δεσμούς κάποιων με τη Σητεία, αλλά πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική που στηρίζεται στην αμείλικτη πραγματικότητα των επιχειρημάτων και της ιστορικής αναγκαιότητας, για μία καλύτερη προοπτική ανάπτυξης του τόπου.

Ο Λιθινιώτης, ο Σταυροχωριανός και γενικά ο Δημότης Μακρύ Γιαλού δεν θα χάσει την γεωγραφική του ταυτότητα και υπόσταση, αφού εκ των πραγμάτων έχουν καταργηθεί οι επαρχίες.

Η ενότητα του Δήμου πρέπει να παραμείνει και γι αυτό δεν δίδεται η άμεση δυνατότητα διάσπασης του Δήμου.

Έχουν γνώση οι φύλακες..

Το Δημοτικό Συμβούλιο με το ψήφισμα-καταπέλτης, της Δευτέρας 2 Αυγούστου με την ισχυρή πλειοψηφία 11-2 (85%-15%) δίνει την καλύτερη αποστομωτική απάντηση. Δεν νομίζουμε ότι είναι τυχαίο και αυτό. Ως το πλέον αρμόδιο και μοναδικό θεσμοθετημένο όργανο, ως πραγματική μάνα βλέπει και τα οκτώ δημοτικά διαμερίσματα σαν παιδιά της και θέλει να συνεχίσουν να είναι μαζί. ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΜΕ ΤΗ ΣΗΤΕΙΑ. ΜΗΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ;

Οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι πρέπει πρώτα αυτοί να σέβονται τις αποφάσεις θεσμοθετημένων οργάνων και της Πολιτείας, χωρίς να αφήνουν παράθυρα ή να δίνουν υποσχέσεις ή ερμηνείες τέτοιες, που μόνο προβλήματα συνοχής δημιουργούν στην ευρύτερη περιοχή.

Ας ασχοληθούμε από εδώ και πέρα όλοι με τα πραγματικά προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Μακρύ Γιαλού , αυτό επιτάσσει η Νέα «Kαλλικράτεια» Εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου