Powered By Blogger

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ - ΝΥΜΦΗ ΤΟΥ ΛΥΒΙΚΟΥ

ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΣ ΓΗ ΤΗΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2010 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΣ 28/05/2010

ΠΑΡΑΚΕΥΗ 28 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΣ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Προβλήματα με τον «Καλλικράτη» στο Ν. Λασιθίου υπάρχουν μόνο στο Δήμο Μακρύ Γιαλού, με την συνένωσή του με το Δήμο Ιεράπετρας, όπως ανακοινώθηκε μετά τις αποφάσεις των δύο Δημοτικών Συμβουλίων.
Στα άρθρα 3,4,5,6 του ισχύοντος δημοτικού και κοινοτικού κώδικα προβλέπεται ότι δύο ή περισσότεροι όμοροι Δήμοι μπορούν να ενωθούν και να αποτελέσουν ένα δήμο μετά από αποφάσεις των δημοτικών τους συμβουλίων, που λαμβάνονται με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) του συνολικού αριθμού των μελών του κάθε συμβουλίου.
Οι αντιδράσεις μιας μερίδας δημοτών μετά την 10η Μαΐου, ημέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, δημιουργούν τις εξής εύλογες απορίες:
Ήξεραν ή δεν ήξεραν όλοι το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29 Απριλίου ;
«Μετά την ανακοίνωση από την Κυβέρνηση, του χωροταξικού σχεδιασμού της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, ο οποίος προβλέπει την κατάργηση του Δήμου Μακρύ Γιαλού και τη συνένωσή του με το Δήμο Σητείας, διατυπώνουμε την έντονη διαφωνία μας για το συγκεκριμένο σχεδιασμό, ο οποίος θίγει το μέλλον του τόπου μας, …
Εάν η πρότασή μας , που είναι απόλυτα τεκμηριωμένη, δεν γίνει αποδεκτή από το Αρμόδιο Υπουργείο, τότε τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι Πολίτες του Δήμου Μακρύ Γιαλού, οι οποίοι θα πάρουν θέση μέσα από Λαϊκή Συνέλευση, για την τύχη του τόπου τους».
Στις 4 Μαΐου ο Δήμαρχος σε ανακοίνωσή του λέει ;
«Διαφωνώ με την απόφαση της Κυβέρνησης και την ενσωμάτωσή μας στο Δήμο Σητείας διότι πλήττει ανεπανόρθωτα τη μελλοντική αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Μακρύ Γιαλού και κατά συνέπεια ισοδυναμεί με πλήρη αποδιοργάνωσή του…..
Σε συνέντευξή του Δημάρχου στην Ανατολή μετά τη λαϊκή συνέλευση της 5ης Μαΐου:
«Στη συνέλευση ακούστηκαν πολλές προτάσεις διεκδίκησης με τον κόσμο να ζητεί την παραμονή του Δήμου Μακρύ Γιαλού. Υπήρξαν και κάποιες φωνές που εκφράστηκαν ευνοϊκά για το Δήμο Ιεράπετρας, γιατί ήδη το θέμα έχει συζητηθεί στο Δήμο Ιεράπετρας, αν δηλαδή δεν ευοδωθεί ο αγώνας για αυτονομία του Δήμου Μακρύ Γιαλού, ο Δήμος Ιεράπετρας έχει εκφράσει την επιθυμία συνένωσης με το Δήμο Μακρύ Γιαλού, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του, κάτι που ως τώρα δεν έχει φανεί από την πλευρά του Δήμου Σητείας, γεγονός που προβληματίζει τους κατοίκους της περιοχής του Δήμου Μακρύ Γιαλού.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο Δήμος Μακρύ Γιαλού πρέπει να παραμείνει αυτόνομος και γι’ αυτό θα αγωνίζομαι ως το τέλος. Δε συμμερίζομαι καμία άλλη άποψη. Διότι θεωρώ πως, αν ο Δήμος Μακρύ Γιαλού καταργηθεί, είναι δύσκολο να στηριχθεί η ανάπτυξη του τόπου τα επόμενα χρόνια.
Προχωρήσαμε, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Συνέλευσης σε ομόφωνο ψήφισμα με το οποίο ζητούμε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει στα πλαίσια της διαβούλευσης την απόφασή της για κατάργηση του Δήμου Μακρύ Γιαλού. Παράλληλα έγινε η Επιτροπή Αγώνα, η οποία θα σχεδιάσει τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν», ανέφερε ο Δήμαρχος…».
Όλοι είχαν ενημερωθεί και οι περισσότεροι άρχιζαν να διαβλέπουν με σοβαρότητα πλέον την εμμονή του Υπουργείου σε μεγάλα σχήματα Δήμων εκτός αυτών που χαρακτηρίζονται ορεινοί. Είναι δυνατό η πλειοψηφία του Δήμου να ήθελε κάτι άλλο και να μην εκδηλωνόταν; Εκτός και αν ήταν σίγουροι ότι η ανεξαρτησία δεν περνούσε και τους βόλευε η πρόταση του Ι.Τ.Α. Έτσι μόνο εξηγούνται ο εφησυχασμός και η έλλειψη του κατάλληλου κλίματος προετοιμασίας.
Έτσι φθάσαμε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μακρύ Γιαλού με λογικό επακόλουθο την καθοριστική απόφαση 8 υπέρ της συνένωσης με το δήμο Ιεράπετρας , τέσσερις (4) ψήφισαν να παραμείνει ο Δήμος ως έχει και ένας (1) να γίνει Δημοψήφισμα.
Ο μόνος ,που δεν φταίει για το καταληκτικό αποτέλεσμα γι αυτούς που αντιδρούν, είναι ο Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού , γιατί από τον Ιανουάριο ξεκίνησε ένα μεγάλο και συντονισμένο αγώνα ενημέρωσης με δύο λαϊκές συνελεύσεις, με κινητοποιήσεις ,πορείες διαμαρτυρίας με τέσσερα ανοικτά Δημοτικά συμβούλια. Παίρνει νομίζω τα εύσημα του μοναδικού Δημάρχου που εξήντλησε όλα τα περιθώρια στους τομείς της ενημέρωσης και τακτικής. Όλα τα τοπικά συμβούλια ήταν πλήρως ενημερωμένα. Όταν όμως βλέπεις ότι δεν πάει άλλο και έχεις μείνει πολιτικά μόνος και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χρεωθείς μία τετελεσμένη και ανεπιθύμητη απόφαση του υπουργείου, ήταν νομίζω υποχρεωμένος ο Δήμαρχος να βάλλει το δίλημμα στο Δημοτικό συμβούλιο και να αλλάξει ρότα πλεύσης, παρά το ότι μέχρι τότε ήταν υπέρμαχος της αυτονομίας και ανεξαρτησίας του Δήμου.Οι εκ των υστέρων παρεμβάσεις κάποιων επώνυμων σε αποφάσεις της Τ.Ε.Δ.Κ. και Δημοτικών Συμβουλίων είναι αντιδημοκρατικές , αντιδεοντολογικές και κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Καταδεικνύουν έναν απαράδεκτο πανικό με μοναδικό σκοπό να δικαιολογήσουν την απουσία τους από τα τεκταινόμενα στο Δήμο Μακρύ Γιαλού. Δεν τους φταίει κανείς αν δεν περίμεναν ή αν δεν ήταν προετοιμασμένοι για την τελευταία καθοριστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μακρύ Γιαλού. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν «εσπευσμένη» ούτε «εκπρόθεσμη».
Ανορθόδοξη, εσπευσμένη και εκπρόθεσμη αποδεικνύεται η αντίδραση κάποιων κάνοντας ωμές παρεμβάσεις σε ειλημμένες συλλογικές αποφάσεις. Γι αυτό και μέχρι τώρα δεν έχει αντιδράσει κανένας φορέας του Δήμου Μακρύ Γιαλού.
Ο ιδιότυπος τοπικός ρατσισμός που καλλιεργήθηκε τελευταία με πρωταγωνιστές εκτός Δήμου και μεταλαμπαδεύτηκε στη συνέχεια και μέσα στο Δήμο, δεν βοηθά αφού δρα διχαστικά. Το «διαίρει και βασίλευε» εξυπηρετεί άλλους ,ή ακόμη και τις κρυφές πολιτικές επιθυμίες κάποιων άλλων και σε καμία περίπτωση το Δήμο μας.
· Αλήθεια γιατί δεν επεκράτησε η ίδια τοπικιστική αντίληψη και αγάπη για την επαρχία Σητείας και στην περίπτωση του Αθερινόλακκου; Γιατί «πουλήθηκε» τότε ένα κομμάτι της επαρχίας, παρά την μεγάλη αντίδραση του 90% των δημοτών; Που είναι τα ανταλλάγματα και τα αντισταθμιστικά για την περιοχή; Που πήγαιναν όλα αυτά τα χρόνια τα σκουπίδια του Δήμου , σε ποιά χωματερή , ποιος μας εξυπηρετούσε ; Από 1983 εξ άλλου μέχρι πρόσφατα υπήρχε ο σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων για την καθαριότητα , από το Μύρτος μέχρι και τον Μακρύ Γιαλό.
· Αλήθεια όλα αυτά τα χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών που έβρισκε λύσεις σε θέματα υγείας ,παιδείας, επιχειρηματικής δραστηριότητας, διακίνησης και μεταφοράς αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα των πρώιμων κηπευτικών και του τουρισμού; Είναι ή δεν είναι η τουριστική ζώνη του Δήμου στο νότιο άξονα και μάλιστα συνέχεια της τουριστικής ζώνης της Ιεράπετρας; Η απόσταση εξ άλλου από το Μακρύ Γιαλό , αν θεωρηθεί ως κέντρο του Δήμου , είναι είκοσι (20) λεπτά από την Ιεράπετρα και μία ώρα από τη Σητεία.
· Αλήθεια γιατί δεν ξεσηκώθηκαν με τον ίδιο τρόπο , όταν τα τελευταία τριάντα χρόνια ,παρά την πρωτοκαθεδρία της επαρχίας σε δύναμη πολιτικών στελεχών, δεν έγινε (δεν έχει παραδοθεί) ούτε ένα χιλιόμετρο του νότιου ή του βόρειου ή του κάθετου οδικού άξονα, με αποτέλεσμα να είναι παραγκωνισμένη και απομονωμένη;
· Που είναι το συγκοινωνιακό δίκτυο ώστε να εξυπηρετείται η επαρχία; Τι άλλαξε αλήθεια εδώ και αρκετά χρόνια; Έχουν περάσει πέντε κυβερνήσεις και δεν έχει παραδοθεί ένα μέτρο δρόμος .
· Που ήταν τόσο καιρό επώνυμα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α & Β βαθμού, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Δημάρχου του Δήμου Μακρύ Γιαλού, που ο Δήμος έκανε αγώνα για να είναι ανεξάρτητος με εκφρασμένη ομόφωνη άποψη κατά της συνένωσης με το Δήμο Σητείας;
· Αλήθεια είναι δυνατόν κάποιοι να επικαλούνται το ΙΚΑ, τους Συνεταιρισμούς, τον κυνηγετικό σύλλογο και λοιπούς φορείς, λες και δεν υπάρχουν ανάλογοι φορείς αλλού, με το ίδιο πνεύμα λειτουργίας και δεν δρουν βέβαια ανταγωνιστικά, αφού είναι υπό την κεντρική κρατική εξουσία;
Καταλαβαίνουμε βέβαια τους συναισθηματικούς δεσμούς κάποιων με τη Σητεία, αλλά πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική που στηρίζεται στην αμείλικτη πραγματικότητα των επιχειρημάτων και της ιστορικής αναγκαιότητας, για μία καλύτερη προοπτική ανάπτυξης του τόπου.Ο Λιθινιώτης, ο Σταυροχωριανός και γενικά ο Δημότης Μακρύ Γιαλού όπου κι αν πάει ο Δήμος, δεν θα χάσει την γεωγραφική του ταυτότητα και υπόσταση, αφού εκ των πραγμάτων έχουν καταργηθεί οι επαρχίες. Η ενότητα του Δήμου πρέπει να παραμείνει και γι αυτό δεν δίδεται η άμεση δυνατότητα διάσπασης του Δήμου .
Γι αυτό όποια κι αν είναι η τελική απόφαση , πρέπει να υπάρξει ενωτική κινητοποίηση χωρίς φανατισμό, χωρίς κερδισμένους ή ηττημένους και να επικρατήσει η σύνεση και ο σεβασμός μεταξύ όλων. Η περιοχή αυτή πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς διχαστικά διλήμματα , χωρίς άναρθρες κραυγές και ακρότητες, που δεν συμβαδίζουν με την ιστορία και την πρόοδό της.
Είναι απολύτως δημοκρατικό να έχεις τη δική σου γνώμη και να την εκφράζεις ελεύθερα, αλλά πρέπει να υπακούμε στην αρχή της απόφασης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου , ώστε να υπάρχει συλλογική δράση μέσα από σωστές και εμπρόθεσμες διαδικασίες.
Μπάμπης-Γιώργος τέως Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Μακρύ Γιαλού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου