Powered By Blogger

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ - ΝΥΜΦΗ ΤΟΥ ΛΥΒΙΚΟΥ

ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΣ ΓΗ ΤΗΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2010 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Διευκρινίσεις Δημάρχου Μακρύ Γιαλού σχετικά με τη δημιουργία του ΣΜΑ . ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ SITE ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ

Διευκρινίσεις Δημάρχου Μακρύ Γιαλού σχετικά με τη δημιουργία του ΣΜΑ
Δημιουργός: Γραφείο Τύπου


Αναφορικά με τα όσα ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από κάποιους κατοίκους των Λιθινών για του ότι ο δήμος προωθεί τη λειτουργία «σκουπιδότοπου» στην περιοχή τους θέλω να ενημερώσω τους κατοίκους του δήμου και του Τ.Δ. Λιθινών τα παρακάτω:



Τα τελευταία χρόνια λόγω της ανάπτυξης του δήμου μας και της συνεχούς αύξησης της τουριστικής επισκεψιμότητας, της ανόδου του βιοτικού επιπέδου και κατ’ επέκταση της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών παρατηρείται μια τάση σημαντικής αύξησης της παραγωγής των απορριμμάτων.





Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο το δημοτικό συμβούλιο με αριθμό απόφασης 112/2009, μετά από συνεδρίαση που έγινε στις 14 Ιουλίου 2009, αποφάσισε ομόφωνα την χρηματοδότηση εκπόνησης οριστικής μελέτης Σ.Μ.Α. μετά των υποστηρικτικών μελετών, με το συνολικό ποσό των 145.499,96 ευρώ.





Ως “Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)” καλούνται οι σταθμοί διαφόρων μεγεθών και χαρακτηριστικών, όπου τα απορρίμματα μεταφορτώνονται σε ειδικά οχήματα κατάλληλα για κίνηση σε μεγάλες αποστάσεις. Στη συνέχεια, τα οχήματα από τον ΣΜΑ μεταφέρουν τα απορρίμματα σε μονάδα/ες επεξεργασίας ή/και τελικής διάθεσης, έχοντας πολλαπλάσιο ωφέλιμο φορτίο από εκείνο των απορριμματοφόρων.





Τα απορρίμματα που προσκομίζονται στον ΣΜΑ εκφορτώνονται και συμπιέζονται αμέσως, χωρίς καμιά ενδιάμεση εναποθήκευση.

Η συμπίεση, γίνεται σε κλειστό χώρο και με μια μόνο διαδρομή μεταφέρεται μεγάλο φορτίο απορριμμάτων λόγω της μεγάλης χωρητικότητας του container (35-70m3). Πλέον τα απορριμματοφόρα θα εξοικονομούν καύσιμα, φθορές αλλά και χρόνο και θα μεταφορτώνουν τα απορρίμματα σε φορτηγά κοντέινερ (4 απορριμματοφόρα = 1 κοντέινερ), τα οποία και θα οδηγούνται στο ΧΥΤΑ .



Τα οφέλη που θα αποφέρει η λειτουργία του ΣΜΑ στο δήμο μας και κατ’ επέκταση στους δημότες είναι πολλαπλά.





-Καταρχάς πρόκειται για ένα άκρως περιβαλλοντικό έργο που συμβάλλει στη διαφύλαξη και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

-Με τη λειτουργία του ΣΜΑ, θα επιταχύνουμε τους χρόνους εξυπηρέτησης σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου, ενώ θα έχουμε τη δυνατότητα πληρέστερης και πιο πυκνής αποκομιδής απορριμμάτων.

-Θα δοθεί η ευκαιρία στη Δημοτική Αρχή να εξοικονομήσει πόρους , αλλά και χρόνο στην κατεύθυνση του ευαίσθητου τομέα της καθαριότητας και κατά συνέπεια στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.



Καθαρό περιβάλλον σημαίνει ποιότητα ζωής. Της δικής μας ζωής.

Ας μη παίζουμε λοιπόν κύριοι με τις λέξεις και ας μην βιάζονται κάποιοι να βγάζουν συμπεράσματα καλλιεργώντας ένα κλίμα μίσους και αντιπάθειας. Ας σταματήσουν να κοροϊδεύουν και τους εαυτούς τους και τη κοινωνία.



Το συγκεκριμένα θέμα της δημιουργίας του ΣΜΑ ήταν γνωστό εδώ και μήνες και στο κ.Φραγκουλάκη Γεώργιο, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Λιθινών & Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιθινών, ο οποίος είχε ενδιαφερθεί, εάν και εφόσον χωροθετηθεί ο ΣΜΑ στη θέση ΠΑΛΕΤΣΑ ΡΙΖΑ να πουλήσει αγροτεμάχιο που ανήκει στην οικογένεια του. Όφειλε λοιπόν ο κ. Φραγκουλάκης να έχει ενημερώσει και να εξηγήσει στους κατοίκους των Λιθινών ότι δεν πρόκειται για «σκουπιδότοπο» αλλά για ένα σύγχρονο σταθμό μεταφόρτωσης (ΣΜΑ).



Η μελέτη βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ούτε και γνωρίζουμε τελικά σε ποιο σημείο του Δήμου θα χωροθετηθεί ο ΣΜΑ. Είναι όμως υποχρέωση όλων μας να βοηθήσουμε αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα ένα έργο που το έχει ανάγκη και το χρειάζεται η κοινωνία μας.







Θεοδόσιος Καλαντζάκης



Δήμαρχος Μακρύ Γιαλού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου